Home Shop Flowers Bloomin' Blog Find Florists About FSN Contact FSN Florists Only!
Find Your Local Florist:
Home Shop Flowers Bloomin' Blog Find Florists About FSN Contact FSN Florists Only!

QUIZ: Think You Know The Elements & Principles of Floral Design?

Elements and Principles of Floral DesignHas it been a while since you’ve reviewed the good ole’ elements & principles of floral design? Take this quiz and see if you might need to hit the books for a refresher! No matter how traditional or far-out contemporary, good design makes use of all these principles. Grab some scratch paper and get started..

1. What is not a primary characteristic of floral design?

(a) Line
(b) Pattern
(c) Symmetry
(d) Texture

2. A design using flowers and foliages in all one color in various hues is

(a) Achromatic
(b) Monochromatic
(c) Complementary
(d) Tetradic

3. When you are trying to create emphasis in a particular area of a design, it is the

(a) Symmetrical
(b) Visual Flow
(c) Focal Point
(d) Harmony

4. The surface quality of materials, as perceived by sight or touch is

(a) Texture
(b) Pattern
(c) Space
(d) Filler Flowers

Pattern - Elements & Principles of Design5. The planned area of a design devoid of any materials is

(a) Unity
(b) Form
(c) Negative Space
(d) Implied Lines

6. The principle of design that determines the physical and visual senses of stability.

(a) Balance
(b) Focal Point
(c) Asymmetrical
(d) Proportion

7. Creating emphasis by using opposite materials, colors and/or value is

(a) Accent
(b) Tension
(c) Variation
(d) Contrast

8. What is not a technique to enhance the depth of a design?

(a) Shadowing
(b) Mirroring
(c) Symmetry
(d) Terracing

Pattern - Elements & Principles of Design9. Repeating the use of lines, color, texture, and/or space is

(a) Parallel Lines
(b) Pattern
(c) Negative Space
(d) Contrast

10. The oneness of purpose, thought, style and spirit of the entire design as a whole is

(a) Unity
(b) Value
(c) Proportion
(d) Harmony

How well do you think you did? The answers are just below… Let us know how you did in the comments below, and remember…

No Cheating! ;)

ANSWERS: 1. (c) 2. (b) 3. (c) 4. (a) 5. (c) 6. (a) 7. (d) 8. (c) 9. (b) 10. (a)


  1. Only one wrong! whoo hoo!

Speak Your Mind

Connect with Facebook